Euro 2004: Οι 5 Θρακιώτες πρωταθλητές Ευρώπης και οι τρεις πρώην του ΑΟΞ που έπαιξαν στα προκριματικά αλλά όχι στην τελική φάση της Πορτογαλίας

Δεκαεπτά ποδοσφαιριστές, εκ των είκοσι τριών που είχαν επιλεγεί για την αποστολή από τον Ότο Ρεχάγκελ, αγωνίστηκαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και στο μάξιμουμ των λεπτών συμμετοχής έφτασαν πέντε διεθνείς.

Πρόκειται για τον καταγόμενο από την Λυδία Καβάλας αρχηγό Θοδωρή Ζαγοράκη που αναδείχθηκε και mvp της διοργάνωσης, τον τερματοφύλακα Αντώνη Νικοπολίδη και τους Γιούρκα Σεϊταρίδη, Τραϊανό Δέλλα και Μιχάλη Καψή που αγωνίστηκαν από το 𝟏ο έως το τελευταίο λεπτό και των έξι παιχνιδιών της Εθνικής στο τουρνουά της Πορτογαλίας, δηλαδή σε 𝟓𝟓𝟓 λεπτά.

Ακολουθούν, κατά σειρά, με πάνω από 𝟓𝟎𝟎 λεπτά συμμετοχής ο σκορερ του χρυσού τερματος στον τελικο με την Πορτογαλια αλλά και στον προημιτελικο με τη Γαλλία Αγγελος Χαριστέας (𝟓𝟑𝟗) και ο Κώστας Κατσουράνης (𝟓𝟏𝟎) και την οκτάδα των διεθνών που έπαιξαν σε όλους τους αγώνες του 𝐄uro 𝟐𝟎𝟎𝟒 (με διαφορετικά λεπτά συμμετοχής) συμπληρώνει ο Τάκης Φύσσας (𝟒𝟔𝟏’).

Από εκεί και πέρα, ο καταγόμενος από το Χρυσοχώρι Καβάλας Ζήσης Βρύζας, που αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά από την Skoda Ξάνθη, είχε 441 λεπτά συμμετοχής. Ο Αγγελος Μπασινάς 377′, ο Γιωργος Καραγκουνης 292′, ο Στελιος Γιαννακοπουλος 226′, ο Αλεξανδρουπολίτης Ντέμης Νικολαΐδης 145′, ο Ορεστιαδίτης πρώην παίκτης και του ΑΟΞ Στέλιος Βενετίδης 108, ο Βασίλης Τσιάρτας 107, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που οκτώ χρονια μετά φόρεσε και την φανέλα του Πανθρακικού 78′ και ο Βασίλης Λάκης 46′.

«Φυσικά είναι αδύνατο να παραλείψουμε τους έξι παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και συγκεκριμένα τους legends και Πρωταθλητές Ευρώπης Κώστα Χαλκιά, Φάνη Κατεργιαννάκη, Παντελή Καφέ, Γιώργο Χ. Γεωργιάδη, Νίκο Νταμπίζα, Γιάννη Γκούμα», επισημαίνει η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, με τον τελευταια να αναλαμβάνει για ένα φεγγάρι βοηθος προπονητή στην Ξάνθη.

Εκτός όμως από τους 𝟐𝟑 παικτών που επέλεξε ο Οττο Ρεχάγκελ στην αποστολή του 𝐄uro 2004, επιπλέον πέντε διεθνείς συμμετείχαν στη διαδικασία των προκριματικών ώστε να φτάσει η Εθνική στα γήπεδα της Πορτογαλίας και παράλληλα να προκριθεί σε τελική φάση 𝐄uro για 𝟐η φορά στην ιστορία της μετά το 𝟏𝟗𝟖𝟎.

Υπήρχαν άλλοι πέντε, οι τρεις εκ των οποίων έχουν γράψει την δική τους ιστορία με την φανέλα της Ξάνθης (ή αργότερα ως τεχνικοί διευθυντές της ομάδας)! Ο λόγος για τον Χρήστο Πατσατζόγλου, τον Παρασκευά Άντζα και τον μέχρι πρόσφατα τεχνικό διευθυντή όλων των Εθνικών Ομάδων Κώστα Κωνσταντινίδη, που είχε αντίστοιχο ρόλο για τρία χρόνια στην Ξάνθη και κατάγεται και από τον Εβρο).
Αναλυτικά οι παίκτες αυτοι και οι συμμετοχές τους στα προκριματικά του 𝐄𝐔𝐑𝐎 𝟐𝟎𝟎𝟒:
Παρασκευάς Αντζάς: 𝟐 συμμετοχές – 𝟏𝟖𝟎’ (𝟏𝟏/𝟏𝟎/𝟐𝟎𝟎𝟑: Ελλάδα – Β. Ιρλανδία 𝟏-𝟎 και 𝟎𝟔/𝟎𝟗/𝟐𝟎𝟎𝟑: Αρμενία-Ελλάδα 𝟎-𝟏).
Κώστας Κωνσταντινίδης: 𝟐 συμμετοχές 𝟏𝟑𝟏’ – (𝟎𝟐/𝟎𝟒/𝟐𝟎𝟎𝟑: Β. Ιρλανδία-Ελλάδα 𝟎-𝟐 και 𝟎𝟕/𝟎𝟗/𝟐𝟎𝟎𝟐: Ελλάδα-Ισπανία 𝟎-𝟐).
Χρήστος Πατσατζόγλου: 𝟏 συμμετοχή – 𝟗𝟎’ (𝟎𝟕/𝟎𝟗/𝟐𝟎𝟎𝟐: Ελλάδα-Ισπανία 𝟎-𝟐).
Σωτήρης Κυργιάκος: 𝟏 συμμετοχή – 𝟗𝟎’ (𝟎𝟐/𝟎𝟒/𝟐𝟎𝟎𝟑: Β. Ιρλανδία-Ελλάδα 𝟎-𝟐).
Λάμπρος Χούτος: 𝟏 συμμετοχή – 𝟐𝟓’ (𝟏𝟏/𝟎𝟔/𝟐𝟎𝟎𝟑: Ελλάδα-Ουκρανία 𝟏-𝟎).