Αθλητάμπουρας: Η «ντροπή» της Ξάνθης, η θρακιώτισσα νύφη στον γάμο του Αντετοκούνμπο και οι «πονοκέφαλοι» των ΕΠΣ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ διoργάνωση που έφερε πολύ κόσμο στην Θράκη και βοήθησε την αναπτυξη του (αθλητικού) τουρισμού, στον οποίο στοχεύουν πλέον όλοι οι Δήμοι της περιοχής μας, εξελίχθηκε σε… δυσφήμιση για την πόλη της Ξάνθης. Ο λόγος για την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παίδων. Και η αιτία η… κατάσταση «θερμοκηπίου», την οποία βίωσαν όσοι βρέθηκαν στο Αμοιρίδειο εκείνες τις ημέρες.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ το μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο όλης της Θράκης μας δεν διαθέτει κλιματισμό, αλλά αυτό που βίωσαν άπαντες όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, παίκτες αλλά και θεατές, δεν περιγράφεται. Ο ιδρώτας έπεφε ποτάμι και η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αναγκάστηκε να μοιράζει δωρεάν δροσερά νερά, για να μετριάσει κάπως την κατάσταση. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να φύγυν οι κακές εντυπώσεις από τους επισκέπτες.

ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ έγιναν ακόμα χειρότερες όταν στις εξέδρες πήραν θέση ορισμένοι επαγγελματίες οπαδοί, του Ολυμπιακού εν προκειμένω, που εμφανίστηκαν για να πανηγυρίσουν μια ακόμα κατάκτηση τίτλου φετος από την ομάδα τους. Στο μπάσκετ ειδικά είναι αλήθεια ότι δεν πανηγύρισαν και πολλές κούπες το 2024 οπότε δικαιολογούνταν κάπως, αλλά όταν ο πανηγυρισμός δεν περιορίζεται σε ζητωκραυγές αλλά συνοδεύεται με καπνογόνα στην προαναφερθείσα ατμόσφαιρα του Αμοιριδείου, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση εκτροχιάζεται.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ότι φεύγοντας από την πόλη της Ξάνθης, πρόσωπο που βρίσκεται στα μέσα και τα έξω της ΕΟΚ είπε «ποτέ ξανά». Το ίδιο βέβαια έλεγαν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και πριν εννέα χρόνια, μετά από εκείνο το τουρνουά που είχε φέρει την Εθνική με Αντετοκούνμπο και Σπανούλη στην Ξάνθη. Η ζέστα στο Αμοιρίδειο, με δεδομένη την έλλειψη κλιματισμού, ήταν ένα πρόβλημα που αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα να έρθουν σε αυτό πχ κάποιοι τελικοί Κυπέλλου, αν και διεκδικήθηκαν με θέρμη κάποτε. Για την Εθνική δεν το συζητάμε, με το ζόρι εστάλη προ διετίας αυτή των Γυναικών και οχι καλοκαίρι αλλά μέσα στο καταχείμωνο. Ουσιαστικά πέρασε σχεδόν δεκαετία για να δούμε αξιόλογη μπασκετική διοργάνωση στην Ξάνθη και καλό θα ήταν ο Δήμος να βρει μια λύση, για να μην κάνουμε άλλα δέκα χρόνια, ειδικά τώρα που λύνει και δένει στην ΕΟΚ ένας μόνιμος κάτοικος Ξάνθης, ο Νικος Νικολόπουλος.

* * * * *

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΕΝΙΚΑ θα ήταν καλό, εφόσον θέλουν πράγματι να επενδύσουν στον αθλητικό τουρισμό, να προσέξουν περισσότερο τις αθλητικές εγκαταστάσεις που τους ανήκουν. Η κατάσταση του Αμοιριδείου στην Ξάνθη δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Είναι ίσως και από τις καλές, γιατι υπάρχουν και εγκαταστάσεις που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ομάδες, φιλάθλους ή και απλούς πολίτες.

Το Δημοτικό Στάδιο Διδυμοτείχου έχει καταντήσει χωράφι. Κι όμως! Ο δήμαρχος είπε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα είναι έτοιμο με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή σε δυο μηνες από τώρα! Πάμε στοίχημα ότι… δεν;

ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τις αποκαλύψεις του ThrakiSportS για το Διδυμότειχο. Αυτές που φωτογράφιζα στο τέλος του προηγούμενου σημειώματός μου. Το γήπεδο έχει γίνει χωράφι, στον αγωνιστικό χώρο έχουν φυτρώσει θάμνοι, η ΑΕΔ έχει μοιραία εξοριστεί, ο Γκατσιούδης τζουνιορ επίσης, ο οποιος διαπρέπει όπως και ο μπαμπάς του στο ακόντιο. Ο δήμαρχος είπε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν παίζει, αλλά όπως μου λένε, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αλλά δεν βλέπει το χρώμα του χρηματος, έχει αναγκαστεί να στείλει μια σειρά από εξώδικα για να καλύψει τα νώτα του.

ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ η κατάσταση σε πολλές ακόμα γηπεδικές εγκαταστάσεις σε όλη την Θράκη. Και πάει από το κακο στο χειρότερο, στις πιο πολλές περιπτώσεις. Ακομα και στο Πανθρακικό Στάδιο, που για να μην παρεξηγηθώ, διευκρινίζω ότι δεν ανήκει τον Δήμο Κομοτηνής αλλά απευθείας στο υπουργείο Αθλητισμού, το ταρτάν ξηλώθηκε, οι εξαγγελίες για τα 700 και πλέον χιλιάρικα έγιναν, αλλά ταρτάν ακόμα δεν βλεπουν οι πολίτες. Θα δουν πάντως σύντομα, λένε από την διοικηση του Πανθρακικού Σταδίου , στέλεχος της οποίας έσπευσε να γράψει δημόσια (σχολιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ του ThrakiSportS) πόσο καταλυτική ήταν η παρέμβαση του τοπικού βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη για να ξεμπλοκάρει το ζήτημα, να προχωρήσει το ταρτάν του στίβου αλλά και να φτιαχτεί και το γρασίδι στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ και την κατάντια αυτής της χώρας. Να εξαγγέλλεται ένα έργο από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, τον πρώην εν προκειμένω, να ξεκινούν οι εργασίες με τα ξηλώματα και μετά να χρειάζονται βουλευτικές παρεμβάσεις για να συνεχιστούν. Με τα χρήματα εξασφαλισμένα. Οπως, μεταξύ μας, κατάντια είναι να μένει για πάνω από 10 χρόνια κλειστό ένα ολόκληρο κολυμβητήριο που στοίχισε κάμποσα εκατομμύρια για να κατασκευαστεί κάποτε, σχεδόν να έχει καταντήσει κουφάρι και μια ωραία πρωΐα να ανακοινώνεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι βρέθηκαν καπου… 4,2 εκατομμύρια για την ενεργειακή αναβάθμισή του.

* * * * *

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πόσες και ποιες ομάδες, από όσες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε πρωτάθλημα, θα συμμετάσχουν τελικά. Μόνο στη Γ’ Εθνική λέγεται οτι υπάρχει διψήφιος αριθμός ομάδων που σκέφτεται είτε να αυτοϋποβιβαστεί είτε να βαρέσει εντελώς διάλυση. Στον 1ο Ομιλο που αφορά και τις ομάδες της Θράκης, θέμα με τις δικές μας ομάδες δεν έχουμε. Αλλά υπάρχει ζήτημα με αντιπάλους τους.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να δηλωθεί στο τοπικό της ΕΠΣ Μκεδονίας η Νίκη Ευκαρπίας, παρόλο που πέτυχε αγωνιστικά την σωτηρία της, έστω και μέσω ενός μπαράζ που τελικά δεν έγινε ποτέ και μιας απόφασης του Διαιτητικού που επίσης κανείς δεν κατάλαβε, ειδικά αν σκεφτεί τι αποφάσισε αυτό το ίδιο Διαιτητικό τρία χρόνια πριν για το περιφημο μπαράζ της Ξάνθης. Διαβασα χθες ότι μαύρα σύννεφα υπάρχουν και για την Χανιώτη και ο καλός φίλος Αργύρης Τσιγγενοπουλος του Sportsup, που είναι «μανούλα» στα της Γ’ Εθνικής, ανεβάζει στις 15 τις ομάδες που σκέφτονται αν θα κατέβουν να αγωνιστούν. Για αυτό και οι προσκλήσεις σε Μουδανιά και Αρη Πηγών. Αλλά και με αυτές, ενδέχεται να έχουμε πάλι κενά στον 1ο Ομιλο, σε σχέση με τον χάρτη που δημοσίευσε χθες το ThrakiSportS, και να αναζητήσουμε τελικά την κάλυψή τους στην Πιερία ή ακόμα και την Κοζάνη, όπως ανέφερε και το προ τριών εβδομάδων σχέδιο.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ εχουμε όμως και σε τοπικο επιπεδο. Αν και υπάρχουν ευχάριστες ανακοινώσεις ίδρυσης νέων ομάδων ή επανασύστασης παλιών, υπάρχουν και αποχωρήσεις ή για την ακρίβεια φήμες για πιθανές αποχωρήσεις (αφού ως προς τα αρνητικά, οι όποιες ανακοινώσεις αποφευγονται). Αξιζει να σημειωθεί ότι στην ΕΠΣ Ξάνθης έχουν λάβει απόφαση να διεξαχθεί μια Α’ Κατηγορία με 14 ομάδες και μάλλον θα τα καταφέρουν, ακόμα και αν αποφασίσει να μην κατεβεί ο Απόλλωνας Ξάνθης, όπως ακούστηκε. Στην διπλανή ΕΠΣ Θρακης οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας θα είναι 12 και επειδή οι 22 αγωνιστικές φαίνονται λίγες, είπαν να προσθέσουν άλλες 10 σε πλέι οφ και πλέι άουτ, φτάνοντας τις τις 32.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει φέτος με ποιον ακριβώς τρόπο θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα ειναι στον Εβρο, καθώς ψάχνουν τις ομάδες με το… φανάρι. Η προκήρυξη μιλάει για Α’ Κατηγορία με 10 ομάδες, από 9 που είχαμε πέρυσι. Ανέβηκε η Αλεξανδρούπολη χωρίς να πέσει ο Ορέστης, έμειναν οκτώ. Ωστόσο οι δύο πρωταθλητές της Β’ (Ριζια, Μαΐστρος) δεν δείχνουν ιδιαίτερα θερμοί στο να ανέβουν και την ίδια ώρα σκέφτεται να αυτοϋποβιβαστεί και το Νεοχώρι, ενώ υπάρχει κίνδυνος να βαρέσει διάλυση και ο Ιπποκράτης. Μέχρι και για τις Φέρες ακούστηκαν αρνητικά σενάρια και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτήν την στιγμή το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με μόλις… πέντε ή έξι ομάδες. Πλην Αρδα στον Βορρά και Εθνικού στο Νότο, δεν δείχνουν να πολυκινούνται άλλοι σύλλοιγοι και ακόμα και αν καταφέρει να βγει ένας αξιπ]οπρεπής όμιλος των οκτώ, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πάμε σε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

* * * * *

ΤΗΝ ΩΡΑ ΩΣΤΟΣΟ που ομάδες σβήνοντα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Θράκης, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ολοένα και περισσότερες γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες, καθώς κάποιοι φαίνεται ότι μυρίστηκαν χρήματα από ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ και έσπευσαν να μπουν στο παιχνίδι. Ο Εβρος καταντησε να έχει ξαφνικά τέσσερις – πέντε ομάδες που όμως όλες βολοδέρνουν στην Γ’ Εθνική, την χαμηλότερη κατηγορια στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Στην Ξάνθη δημιουργηθηκε η Γενισέα που έκλεψε δυναμικό από την παραδοσιακή Βασίλισσα και ενώ φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη γυναικείου τμήματος και στον ΑΟΞ (όχι όμως από φέτος αφου για την ώρα έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα εκεί). Ένας ανταγωνισμός που εν τέλει βοήθησε στην αποδυνάμωση παρά στην ενίσχυση του γυναικείου ποδοσφαίρου του νομού.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ… Κομοτηνή. που ήταν επι χρονια η πρωτεύουσα του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλη την περιοχή μετά την Θεσσαλονίκη; Η Ροδόπη ’87 που έκανε το… λάθος να υποβιβαστεί από την Β’ Εθνική την ώρα που είχε φτιάξει και δεύτερη ομάδα για να παίζουν οι μικρότερες παίκτριες στην Γ’ Εθνική, βλέπει εντελώς ξαφνικά να κινείται άλλος ανταγωνιστικός σύλλογος στην δημιουργία γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος ώστε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να πάρει αυτά τα κοριτσάκια από την παραδοσιακή γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης. Και φυσικά να πάρει μαζί και τα 40ευρα της μηνιαίας συνδρομής τους, που είναι και ο απώτερος στόχος, βεβαίως – βεβαίως.

* * * * *

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΣΑΣ έχω ένα ενδιαφέρον κοσμικό ρεπορτάζ για τον γάμο της χρονιας, που δεν είναι άλλος από αυτόν του Αντετοκούνμπο στα τέλη του επόμενου μήνα στο Costa Navarino. Ξέρετε, τον γάμο που έχει διαφημιστεί γιατι έχουν λέει κληθεί σε αυτόν ονοματάρες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, η Σερένα Γουίλιαμς και ο Κιλιαν Εμπαπέ! Ε, λοιπόν, ο Greek Freak μιλώντας σε σε δημοσιογράφους ενόψει της παρουσίας της Εθνικής Ομάδας στο Προολυμπιακό Τουρνουά, ούτε λίγο ούτε πολύ είπεστους δημοσιογράφους ότι… δεν παντρεύεται ο ίδιος και ότι έχει γίνει μια μεγάλη παρανόηση.

O Κώστας Αντετοκούνμπο από παλαιότερη παρουσία του στην Θράκη, με επώνυμους της περιοχής! Θα έρχεται πιο συχνά πλέον στα μέρη μας, αφού θα γίνει γαμπρός (παίρνει νύφη από την περιοχή μας με παπά και με κουμπάρο, για αυτό και οι συχνές επισκέψεις του στα μέρη μας).

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ του διασημου μπασκετμπολιστα: «Παιδιά δεν παντρεύομαι εγώ. Ο αδελφός μου παντρεύεται. Σοβαρά μιλάω, γιατί έχει γίνει πραγματικά λάθος. Παντρεύεται ο αδελφός μου (!!!). Είναι ο Κώστας παιδιά. Δεν παντρεύομαι εγώ. Μπορείτε να το βγάλετε αυτό σας παρακαλώ;». Και… τέζα όλοι αυτοί που τόσον καιρό μας έλεγαν όχι απλά ότι παντρεύεται ο Giannis, αλλά είχαν λεπτομέρειες του γάμου και της λίστας των καλεσμένων στο Costa Navarino.

ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ καποιο τρελο τρολαρισμα απο τους Αντετοκούμπρος, αυτός που παντρεύεται είναι ο Κώστας, συμπαίκτης του Γιάννη στην Εθνική Ομάδα. Και εφόσον παντρεύεται αυτός, νύφη θα είναι η σύντροφός του Ντέμη Φιλιππάκου, η οποία πρόσφατα μάλιστα του χάρισε το πρώτο τους παιδί. Για να το κάνω όμως «τζουσι» και ενδιαφέρον, θα σας πω κάτι που δεν έχει γραφτεί, αν και θα έπρεπε να ψιλιάσει αρκετούς: η Ντέμη έχει ρίζες από την Θράκη. Τυγχανει στενή συγγενής ενός μεγαλοεργολάβου της περιοχής μας. Και η παρουσία πολλών μελών της οικογένειας στην Θράκη και κυρίως του «πάτερ φαμίλια» ήταν ο λόγος που όχι μία αλλά δύο φορές την τελευταία διετία έχει θεαθεί ο Κώστας Αντετοκούνμπο στα μέρη μας, να πίνει καφεδάκια σε κεντρικά καφέ και να φωτογραφίζεται με φιλάθλους.

ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ για σημερα! Ξέρω οτι ανάβω φωτιές τώρα και όλοι θα αναζητουν τον διάσημο θρακιωτη που πλέον θα γίνει με παπά και με κουμπάρο συγγενής των «Αντετοκουμπρος», κοινώς από που κρατάει η σκούφια της «Θρακιώτισσας» Ντέμης, αλλά εγώ μέχρι εδώ αποκαλύπτω. Ας σηκώσει το γάντι που ρίχνω κανείς άλλος και ας κάνει ρεπορτάζ! «Ατουταλέρ», που λέει και η γνωστή διαφήμιση…


Ο Αθλητάμπουρας